Sif: Trofasthed eller Utroskab
Thors hustru, Sif, er gudinde for ægteskab og slægtskab. Hun skildres som en smuk kvinde med sit karakteristiske lange guldhår, som hun fik i forbindelse med Lokes væddemål, hvor fem andre vigtige symboler i nordisk mytologi også så dagens lys.
I artiklen her tager vi et kig på Sif og teorierne om hendes færden.
Anklaget af Loke og Odin
Sif beskrives som trofast, men ved Lokes skænderi (Lokasenna) til Ægirs gilde bliver den opfattelse udfordret. I kølvandet på en lang række fornærmelser af de øvrige guder påstår Loke, at Sif har brudt sit ægteskabsløfte til Thor – og at det var ham (Loke), hun havde været sammen.
54.
Om du det var,
var ene du
kydsk og knibsk mod Mænd.
En jeg dog véd,
så vidt jeg tror
der brød Hlorrides Ægteskab;
og det var den lumske Loke.
Sif svarer ikke på anklagen til Ægirs gilde. Umiddelbart efter tager Bøla ordet og påkalder Thor, som i fire omgange bebuder, at han vil dræbe Loke med sin Mjølner.
En lignende anklage finder vi i Sangen om Harbard, hvor Odin – forklædt som færgekarl – er i en længere ordstrid med Thor.
Sangen om Harbard.
48.
Siv har en Horkarl hjemme;
ham skal du gå at søge.
Det Arbejd skal du øve;
det agter jeg for bedre.
Validiteten af begge påstande er svær at vurdere, og der findes mange spændende teorier – både om Sifs utroskab og forbindelsen mellem Loke og Odin.
Nogle laver koblingen til fortællingen om Lokes væddemål, hvor Loke i en spøg klippede Sifs hår af, mens hun sov. Her var Loke meget tæt på Sif i private rammer, men bortset fra de allerede nævnte anklager er der ikke andet i Den ældre Edda, der understøtter denne teori. Andre mener, at Sif blev bedøvet af Loke forud for klipningen. Det bekræftes heller ikke andetsteds, omend bedøvelsesteorien ikke er helt usandsynlig med tanke på Lokes lumske natur.
En tredje teori, som også rækker ud over anklagerne om utroskab, er tolkningen af Loke som en afspejling af Odins skyggesider. Den tolkningsmodel skaber en logisk kobling mellem anklagerne, da de nu kommer fra samme sted, men den kræver samtidig en – for nogle svær og nærmest grundstridig – sammenlægning af to helt centrale gudeskikkelser i den nordiske mytologi.
Ukendte forældre
Sif har to børn sammen med Thor, sønnen Modi og datteren Trud. Sif har dog også et tredje barn, sønnen Ullr, hvis fader er ukendt. Det er benzin på bålet for teorierne og anklagerne om Sifs utroskab. De fleste accepterer den manglende identificering af Ullrs far, men en spændende teori kan findes i Niels Åge Nielsens værk fra 1969, hvor det foreslås, at Sif tidligere har været gift med Njord. Njord er far til Frej og Freja, hvis mor også er uidentificeret, men trods lighederne i relationen mellem forældre og børn er det meget svært at lægge sig fast på denne tolkning. Den indebærer nemlig også en tolkning af Ullr og Frej som én og samme skikkelse, og teorien er derfor – som i så mange andre af fortællingerne i den nordiske mytologi – meget spekulativ.
Hvem var hun?
Selvom der ikke findes mange nedskrevne fortællinger om Sif er det rimeligt at antage, at hun har haft en vigtig rolle i den nordiske mytologi, både i kraft af sin rolle som gudinde og som hustru til en af de mest magtfulde guder. De beskedne beretninger om Sif har betydet, at hendes færden er åben for multiple tolkninger, lige fra den evigt trofaste hustru til slægtsgudinden, der brød sit ægteskab.
Nu til dags tid lever moderne tolkninger af karakteren Sif videre i computerspil, tegneserier og spillefilm, ligesom hun har lagt navn til vulkanen Sif Mons på Venus.