Besøg vikingerne i Danmark
Det danske sommerland byder på mange spændende aktiviteter for hele familien. Her får du en liste med 10 vikingerelaterede steder, som vi vil anbefale dig at tage til, når du befinder dig i området. Med vores forfædres indvirkning på vores historie kan Danmark byde på noget, som kun meget få lande kan: Vikingetiden, vores fælles fortid, fortæller så meget, og de forskellige udgravninger i hele landet løfter sløret for endnu mere. Stederne er forskellige og spænder bredt, men alle handler om vikingerne. Der kan opleves genskabte landsbyer, store religiøse monumenter og arkæologiske fund, arbejdende vikinger mm. Og husk, at der er rabat på entre på mange af de nævnte steder. Enestående oplevelser venter dig på rejsen tilbage i tiden. Rigtig god fornøjelse og rigtig god sommer.
1: Roskilde Vikingeskibsmuseum
Museet med fokus på vikingernes sejlekunst og den fantastiske udvikling indenfor søfarten. 5 verdenskendte vikingeskibe, både originale og rekonstruerede, tager dig med på en rejse til søs. Igennem hele sommeren tilbydes der adskillige aktiviterer på museet, der ligger ved Roskilde fjord.
Roskilde Vikingeskibsmuseum Vindeboder 12 - 4000 Roskilde
https://www.vikingeskibsmuseet.dk/
2: Ringborgen Fyrkat
Det var Kong Harald Blåtand, der opførte ringborgen i Nordjylland i 980. Borgen består af en jordvold og optegninger af de 16 langhuse, som oprindeligt stod indenfor volden. Et af disse huse er blevet rekonstrueret udenfor borgringen. Tæt på borgen ligger vikingegården, som består af 9 huse og 1 stormandsgård. Her tilbydes forskellige aktiviteter i løbet af sommeren. Børnene kan hygge sig og brænde krudt af på den mytologiske legeplads.
Ringborgen Fyrkat Fyrkatvej 37 B & Fyrkatvej 45 - 9500 Hobro
https://nordmus.dk/u/vikingecenter-fyrkat/
3: Ribe VikingeCenter
Ribe er Danmarks ældste by, som menes at være opbygget i 700 tallet. VikingeCentret byder på mange oplevelser for alle og en enestående mulighed for at tage en tidsmaskine tilbage til vikingetiden. Det er nemlig den levende historie, som her sidder i højsædet, og de mange frivillige gør stedet helt unikt. Prøv kræfter med livet som viking på Ribe VikingeCenter
Lustrupvej 4 - 6760 Ribe
https://www.ribevikingecenter.dk/da/forside.aspx
4: Sagnlandet Lejre
Her kan der opleves, hvordan vikingerne arbejdede for snart 1.300 år siden. Bl.a. fremstiller væveværkstedet, pottemageriet og smedjen kopier af håndværk fra historisk og forhistorisk tid. VIGTIGT! Sagnlandet Lejre har netop genskabt Danmarks største kongehal. Den bliver en del af det rekonstruerede vikingemiljø.
Sagnlandet Lejre Slangealleen 2 - 4320 Lejre
https://sagnlandet.dk/
5: Vikingemuseet Ladby
Tager du Danmark rundt og rammer Fyn, så venter Ladbyskibet i Kerteminde med det eneste bevarede skibsgravsted fra vikingetiden. Gravhøjen med skibet blev fundet på dette sted i 1935 og dateres tilbage til 900-950 e. Kr. Et rekonstrueret vikingeskib bliver søsat hvert år, og publikum kan komme helt tæt på. Vikingemuseet har en helt unik beliggenhed, og på en lille gåtur møder man gravpladsen.
På stedet er der gjort mange arkæologiske fund i særklasse, f.eks. Revninge-kvinden, der blev fundet på en mark ved Revninge i april 2014 og er udstillet på museet. Den lille figur på 4,6 cm er lavet i sølv og dateret til omkring år 800. Du kan købe en kopi HER.
Vikingemuseet Ladby Vikingevej 123 - 5300 Kerteminde
https://vikingemuseetladby.dk/
6: Nationalmuseet
Vi kan selvfølgelig ikke komme udenom Nationalmuseet, der samler fundene fra hele landet og udstiller de flotteste genstande fra vikingetiden. Historieinteresserede kan bruge flere dage herinde, og vi vil især gøre opmærksom på særudstillingen Vikingerne kommer. Det er den danske designer Jim Lyngvild, som har sat ansigt på vores berømte og berygtede forfædre, vikingerne. På Nationalmuseet findes der masser af arkæologiske genstande fra vikingetiden fundet rundt om i landet, bl.a. Thors hamre, Freja, armringe, mønter, dragtspænder mm. Se vores sortiment af arkæologiske fund HER.
Nationalmuseet Ny Vestergade 10 - 1471 København K
https://natmus.dk/
7: Jelling-monumenterne (UNESCO)
Næsten alle danskere kender til historien om Harald Blåtand, der kristnede danerne, og de to store runesten, som han lod sig rejse. Jellingestene er vigtige symboler af vores danske historie, men man aner ikke, hvor store og betagende de egentlig er, inden man står foran dem! Stenene er placeret ved Jelling Kirke og få meter fra Halalds storslåede vikingeanlæg. Fra toppen af gravhøjen har man et utroligt udsyn. Det nye oplevelsescenter Kongernes Jelling byder på en rejse tilbage i tiden med spændende historier. Udstillingen er interaktiv, så alle, der er fortrolige med en iPad, kan være med og blive fanget i denne tidslomme.
Jelling-monumenterne betegnes som Europas mest fornemme fra vikingetiden og står på UNESCO’s verdensarvliste. Du kan købe en miniaturudgave af Den store Jellingesten HER.
8: Trelleborg
Rundt om i landet findes der mægtige fæstninger, som har været Danmarks værn mod fjender. Borgen ved Trelleborg blev bygget af Kong Harald Blåtand som forsvar mod fjenden mod syd, den tyske kejser. På dette historiske sted med volden og voldgraven kan der mærkes, hvordan det omkring 900 tallet må have virket som forsvarsværn. Indenfor findes markeringerne af de langhuse, der dengang blev beskyttet af ringborgen. Der tilbydes mange aktiviteter til hele familien.
Trelleborg Trelleborg Allé 4 - 4200 Slagelse
https://natmus.dk/museer-og-slotte/trelleborg/
9: Vikingeborgen Borgring
Vikingeborgen Borgring ved Køge tilbyder hele familien at komme helt tæt på og følge med i arkæologernes udgravninger af denne borg. Der er stadig mange spørgsmål efter fundet af borgringen, der muligvis kan besvares gennem arkæologernes arbejde. Fra det opstillede containercenter kan udgravningen ses fra højderne, og for at visualisere den imponerende størrelse af borgen og vikingernes storslåede ingeniørkunst, har museet iscenesat monumenter, som får borgen til at rejse sig fra jorden. 3d briller bringer arkæologernes arbejde yderligere tæt på, og en app præsenterer de mange arkæologiske fund fra stedet.
Vikingeborgen ligger lige ved afkørsel 33 Lellinge på E47. Vikingeborgen Borgring ved Køge
https://www.museerne.dk/vikingeborgen/praktisk-info/
10: Lindholm Høje Museet
Oppe i Nordjylland ligger Lindholm Høje Museet, en kæmpe gravplads, Der blev brugt fra ca. 400 og frem til ca. 1.000 tallet, og et af de smukkeste historiske vikingesteder i Danmark. De mange stenmonumenter markerer næsten 700 brandgrave fra den tid. Der ses både ovale, trekantede og skibsformede monumenter. De ovale og kredsformede menes at være kvinders gravsten, mens de skibsformede udelukkende blev brugt til rige og betydningsfulde mænd. Lindholm Høje består af to museer: Det ene handler om vikingetiden og livet ved Lindholm Høje, det andet om oldtiden.
Lindholm Høje Museet Vendilavej 11 - 9400 Nørresundby
https://nordmus.dk/u/lindholm-hoeje-museet/
Rigtig god tur rundt i det danske sommerland.
År og fred.