1.000 år gammelt sølvskat fundet i Danmark
Over 550 sølvgenstande er blevet opdaget på den danske ø Omø. Skatten menes at være fra omkring regeringstiden for Svend Tveskæg (986–1014) og inkluderer mønter og smykkedele.
Opdagelsen blev gjort af Robert Hemming Poulsen, en amatørarkæolog. Han var på øen for at lægge fiberoptiske kabler, da en lokal landmand nævnte, at han som dreng havde fundet en snoet sølvring på sine marker. Poulsen accepterede at undersøge marken med sit metal-detekteringsudstyr og opdagede snart nogle mønter og sølvgenstande.
Lokale myndigheder blev tilkaldt, og den 24.-25. oktober vendte Poulsen tilbage til stedet med tre flere metal-detekteringsfolk for at foretage en grundig undersøgelse. I løbet af den weekend fandt de hundredevis af flere genstande, herunder sjældne mønter, der stammer tilbage fra årene 975-980, som blev præget af Kong Harald Blåtand.
Andre mønter, der blev fundet, stammer fra længere væk, herunder England, Tyskland, Polen, Tjekkiet og endda arabisk dirham.
Der blev også fundet små stykker sølv-smykker – dele af armbånd og ringe. Der blev ikke fundet beviser for, at der tidligere har været en bygning, hvor skatten blev fundet, og det antages, at århundreder med landbrug sandsynligvis havde forstyrret genstandene.
Skatten er nu udstillet på Museum Vestsjælland. Kurator Hugo Hvid Sørensen forklarede til Copenhagen Post, at "En skat som denne findes kun én gang hvert 10-15 år.
Den indeholder mange genstande og er ekstremt velbevaret, fordi den har været begravet i sandjord.